« Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα» Γκάο Ξινγκγιάν, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2000
Ο πολιτισμός θα πρέπει να έχει κεντρική θέση στο νέο δήμο, όχι στα απομεινάρια του δημοτικού προϋπολογισμού. Ο πολιτισμός και συγκεκριμένα η πολιτιστική εκπαίδευση βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες και την προσωπική ολοκλήρωση των νέων μας.
«Η τέχνη είναι εκείνη που διαμορφώνει την προσωπικότητα των νέων, με στόχο να διευρύνει το πνεύμα τους, να τους ενσταλάξει το σεβασμό προς τους άλλους και τον πόθο για ειρήνη» Γεχούντι Μενουχίν .
Ο πολιτισμός όχι μόνο διαπλάθει καλυτέρους δημότες, βοηθά και στην οικονομική ανάπτυξη του δήμου. Ο στόχος ανάπτυξης του δήμου θα πρέπει να είναι η αύξηση της ελκυστικότητας του σαν τόπου διαμονής, σαν τόπου εργασίας, σαν τόπου διακοπών και σαν τόπου επενδύσεων με παράλληλη ενίσχυση μιας βιώσιμης αειφόρου οικονομίας. Εμφαση στο πολιτισμό και την πολιτιστική εκπαίδευση βοηθά την οικονομική ανάπτυξη με δυο τρόπους:
1. Ο πολιτισμός βελτιώνει την ποιότητα ζωής και κάνει τον δήμο πιο ελκυστικό σαν τόπο διαμονής (για τους ντόπιους και τους νέους που φεύγουν) αλλά και σαν τόπο επίσκεψης (προσέλκυση τουριστών, αλλαγή αντιλήψεων για την περιοχή και προβολή του δήμου)
2. Ο πολιτισμός προάγει και τονώνει τη δημιουργικότητα. Η δημιουργικότητα είναι η βάση για την κοινωνική και τεχνολογική καινοτομία και, ως εκ τούτου, σημαντικός μοχλός ανάπτυξης και απασχόλησης για το δήμο (πολιτιστική επιχειρηματικότητα). Για αυτό η πολιτιστική έμφαση θα πρέπει να είναι στην τοπική δημιουργία και πολιτιστική παραγωγή με προοπτική την οικονομική αναπτυξη.
«Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτείται» Αντρέ Μαλρό
Στον νέο δήμο προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν η προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών και η στήριξη των πολιτιστικών υπηρεσιών. Επίσης θα πρέπει να επιδιωχθεί η στενή συνεργασία μεταξύ του δήμου και φορέων του πολιτισμού και του τουρισμού. Πολλά από τα παρακάτω είναι προτάσεις του Kireas.org του οποίου είμαι ενεργό μέλος και προτίθεμαι να προωθήσω αν εκλεχτώ:
1. Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς . Ανάδειξη χαρακτηριστικών κτισμάτων της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (π.χ. Μεγάλη Οικία Βουδούρη στο Μαντούδι, Αρχοντικό Τομπάζη στις Κεχριές, Μύλος Κορδελα, νεοκλασικά κτίρια της Λίμνης και άλλων περιοχών). Διατήρηση και ανάδειξη σημαντικών στοιχείων (π.χ. παλιές βρύσες, πηγάδια, γέφυρια κλπ). Ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων και των χώρων που είναι ευρύτερα γνωστοί ή επιδιώκεται να προβληθούν ως σημαντικά παραδοσιακά χαρακτηριστικά της ταυτότητας του δήμου (απολιθωμένο δάσος Κερασιάς, Μαντείο Ροβιών, Αρχαία Κήρινθος, Πύργος Μπέζας, Πύργος Ροβιών, αρχαιολογικός χώρος «Παναγίτσας» στη Λίμνη κλπ). Καθιέρωση πολιτιστικών διαδροµών (θεματικές διαδρομές όπως ο δρόμος του λευκόλιθου)
2. Ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών. Μουσεία Κερασιάς, Λίμνης, Αγίας Άννας και πιθανόν ίδρυση μουσείου Μαντουδίου. Τα Μουσεία αυτά θα πρέπει να προάγουν ενεργά την πολιτιστική ανάπτυξη (να μην είναι απλά εκθετήρια) και να ενισχύουν την επαφή του τουρίστα με την ιστορία, την παράδοση της περιοχής (ενημερωτικές εκδηλώσεις, κλπ.). Υποδομές για τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και για την ανάδειξη της ιστορίας και πολιτισμού του δήμου, όπως θεματικά μουσεία (π.χ. μουσείο λευκόλιθου) και περιοδικές εκθέσεις. Ανέγερση πολιτιστικού κέντρου με κλειστό θέατρο/αίθουσα προβολών και αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, πινακοθήκη κλπ, που θα μπορεί να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας, συνέδρια κλπ.. Δημιουργία ανοιχτού καλοκαιρινού θεάτρου. Ίδρυση βιβλιοθηκών με αναγνωστήρια, Η/Υ και πρόσβαση σε ψηφιακές βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικά βιβλία. Επέκταση της δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi) σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νεου δήμου και συνδρομή από το δήμο σε χρήσιμες εκπαιδευτικές/πολιτιστικες διαδικτυακές υπηρεσίες που θα παρέχονται δωρεάν στους δημότες. Σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών θα γίνει προσπάθεια συγγραφής της ενοποιημένης ιστορίας του νεου δήμου. Ψηφιοποίηση και διαδικτυακή προσβασιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου (Ιστορικά αρχεία, κλπ.)
3. Καλλιτεχνική και πολιτιστική εκπαίδευση σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τις επιθεωρήσεις εκπαίδευσης της Εύβοιας μέσα στα σχολεία και εκτός σχολειού. Ο δήμος αναλαμβάνει την αρμοδιότητα του προγράμματος ΝΕΛΕ (Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωση). Στα πλαίσια του ΝΕΛΕ θα προωθηθούν η θεατρική παιδεία, λογοτεχνία, ποίηση, αρχιτεκτονική, ζωγραφική, κεραμική, κόσμημα, φωτογραφία, χορωδίες, παραδοσιακοί χοροί, αγγειοπλαστική, ξυλογλυπτική, υφαντική, χειροτεχνία, τέχνη των οπτικοακουστικών μέσων (media),κλπ. Θα επιδιωχθεί η συνεργασία με επαγγελματίες καλλιτέχνες και συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα.
4. Ενεργητικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Ενίσχυση υπαρχόντων και καθιέρωση νέων φεστιβάλ (θεάτρου, μουσικής, χορού, χορωδιών κλπ.), αναβάθμιση καρναβαλιού Άγιας Άννας, αναβάθμιση πανηγυριών και θρησκευτικών γιορτών. Ομιλίες-διαλέξεις, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και άλλους χώρους, μουσεία και οργάνωση εκθέσεων τέχνης.
5. Αθλητισμός. Αναβάθμιση, συντήρηση και καλύτερη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου. Δημιουργία κέντρων θαλάσσιου αθλητισμού. Δημιουργία ακαδημιών αθλημάτων για νέους, ώστε να έχουμε ικανούς και ταλαντούχους ντόπιους για στελέχωση των αθλητικών μας ομάδων (όχι μόνο στο ποδόσφαιρο). Ενίσχυση του κλασσικού και γυναίκειου αθλητισμού.
6. Απόδοση τιμών στα 2000 θύματα της σφαγής του 1823 (στο Μαντούδι και Αχμέτ Αγά, σημερινό Προκόπι) από τους Οθωμανούς. Ανέγερση μνημείου και δημιουργία πάρκου προς τιμή των σφαγιασμένων (στο πλατανόδασος του Περαμύλου όπου έγινε η μεγαλύτερη σφαγή ή όπου αλλού θεωρηθεί καταλληλότερα). Καθιέρωση της ημέρας της σφαγής, 23 Ιουλιου, σε ημέρα δημοτικού πένθους.
7. Καθιέρωση ετήσιων βραβεύσεων των διακρινόμενων του δήμου μας στα γράμματα τις τέχνες και σε άλλους τομείς.
Χρηματοδότηση: Επιχειρησιακό πρόγραμμα "Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου" (υποπρογράμματα: Δράσεις για την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Υποδομές συγχρόνου πολιτισμού στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , « ενίσχυση της πολιτιστικής ανάπτυξης και του τουρισμού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας», Αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, παραδοσιακών κτιρίων και συνόλων στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
Αξιοποίηση χρηματοδοτικών και άλλων ευκαιριών του κοινοτικού προγράμματος «Πολιτισμός 2007-2013», (δες λεπτομέρειες εδώ http://eacea.ec.europa.eu/culture/programme/documents/2010/may/EL.pdf) και του προγράμματος υποστήριξης του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού τομέα Media 2007 (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/el/oj/2006/l_327/l_32720061124el00120029.pdf)
Με σεβασμό
Ευαγγελία Κομματά
Υποψήφια δημοτική σύμβουλος
Τηλ. 6977904912
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου